Succesvolle Fairplay-avond - Beuningse Boys

Succesvolle Fairplay-avond

Succesvolle Fairplay-avond

5 maart 2023 13:45


Op donderdag 2 maart vond bij de Beuningse Boys een bijeenkomst plaats in het kader van Fair Play/ gedrag langs de lijn en in het veld. Meer dan 80 leiders, trainers en ouders gingen met elkaar in gesprek op zoek naar manieren om het bij BB (nog) sportiever langs de velden te maken. De avond was een succes.

Aanleiding voor deze avond was het gegeven dat onze vereniging de laatste maanden met meer incidenten langs de lijn en op het veld wordt geconfronteerd dan ons lief is. Dat past ons niet, ook niet omdat wij een van de weinigen Fair Play gecertificeerde verenigingen zijn in de omgeving. 

De avond begon met een introductie vanuit het bestuur. Daarna werd vanuit de arbitragecommissie duidelijk gemaakt hoe veel ‘gedoe’ een incident oplevert, nog even los van het voetbalplezier van de spelers/ speelsters dat hierdoor wordt verpest. Het schrijven van rapporten door scheidsrechters, teams en bestuur, contact tussen besturen onderling en procedures bij de knvb kosten veel weggegooide tijd. 

Stellingen

Fairplay_III.png

Aan de hand van een aantal stellingen gingen de aanwezigen daarna met elkaar in gesprek. Daarbij bleek dat onder andere:

* de aanwezigen onze vereniging een 7,4 gemiddeld geven voor Fair Play;
* het niet tot de taak van de scheidsrechter behoort om het publiek op eventueel wangedrag aan te spreken; daar ligt een taak voor leiders en trainers.
* veel toeschouwers het lastig vinden om andere toeschouwers ( ook van het eigen team) op hun gedrag aan te spelen; toch  moeten we dat durven doen.

Uitslagen Mentimeter

De uitslagen van de Mentimeter (peilingen) kun je hier lezen. 

Goed gedrag
In het laatste deel van de avond is aan de aanwezigen gevraagd op welke wijze concreet kan worden gezorgd voor een goed gedrag langs de lijn en binnen het veld. Daar kwamen goede aanbevelingen uit zoals het aanwijzen van een Fairplay-verantwoordelijke per team, extra aandacht aan gedrag bij de aftrapbijeenkomsten van teams aan het begin van het seizoen en/of het benadrukken van fair play/goed gedrag voorafgaand aan de wedstrijden door het wedstrijd-secretariaat. Ook heeft zich een aantal betrokkenen aangemeld om de aangedragen punten verder uit te werken.


Dank

Met elkaar kijken we terug op een mooie avond met een hele mooie opkomst en veel inbreng van de deelnemers.  Dank jullie wel. 

Fairplay_VI.pngUitkomsten en vervolg
De uitkomsten van de avond zullen worden opgepakt. Zo zal fair play/goed gedrag een nadrukkelijke plaats krijgen aan het begin van het seizoen, zal deze avond volgend seizoen een vervolg krijgen en worden andere suggesties uitgewerkt. Op deze manier werken met elkaar aan ons bewustzijn en daarmee aan het spelplezier van onze leden. Op naar een hoger cijfer dan de 7,4!

Het bestuur,  de technische commissie, de jeugdcommissie en de arbitragecommissie
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!